
Pasak vieno iš Rusijos įmonių grupės „Efko” akcininkų Rostislavo Kovalevskio, bendrovės specialistai sukūrė perspektyvų cukraus pakaitalą, kuriame visiškai nėra angliavandenių ir kuris gali būti neįkainojamas diabetu sergantiems žmonėms.
Kaip patikslino Kovalevskis, cukrus, žinoma, turi alternatyvų iš dviejų grupių. Pirmajai priklauso cheminės sudėties dirbtinai susintetintos medžiagos, tačiau, kaip rodo švieži tyrimai, jos yra kenksmingos žmogui. Antroji grupė – augalinės alternatyvos, pavyzdžiui, Pietų Amerikos stevijos pavidalu, tačiau jos pasižymi prieštaringu skoniu ir gana aukšta kaina.
Tačiau „Efco” paskelbė atradusi Afrikoje augančią retą vaisių rūšį, kuri pasižymi saldumu, tačiau ne dėl esančio cukraus, o dėl ypatingos formos baltymų, kurie, patekę į skonio receptorius, suteikia labai didelį saldumą.
Tuo pat metu mokslininkai jau sukūrė būdą, kaip šį baltymą sukurti gamybos sąlygomis. Tai „specialus mechanizmas”, leidžiantis mikroorganizmams sukurti tokios formos baltymą, o gauti mėginiai patvirtino, kad jis yra iki 10 000 kartų saldesnis už tradicinį cukrų. Kitaip tariant, vienas gramas „saldaus” baltymo gali pakeisti iki 10 kg cukraus. cukraus.