
Džordžtauno universiteto mokslininkai atliko tyrimą apie arbatinio grybo, dar vadinamo kombučia, poveikį gliukozės kiekio reguliavimui žmogaus organizme. Anksčiau ši galimybė jau buvo įrodyta, kai šis gėrimas buvo tiriamas ieškant jo gydomųjų savybių. Paaiškėjo, kad suaugusiesiems iš tiesų galima rekomenduoti vartoti kombučą insulino ir gliukozės kiekiui kraujyje mažinti.
Naujajame tyrime daugiausia dėmesio skirta arbatinio grybo poveikiui žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu. Ši liga užima aštuntą vietą tarp mirtiniausių negalavimų. Ir pirma kaip insulto, inkstų nepakankamumo ir širdies ir kraujagyslių ligų priežastis. Vien tik JAV ši rizika gresia 96 mln. žmonių.
Vienai pacientų grupei keturias savaites per dieną buvo duodama po stiklinę (235 ml) kombučos gėrimo. Antroji grupė gavo placebo. Dėl to pirmosios grupės žmonių gliukozės kiekis sumažėjo nuo 164 iki 116 mg/dl. Gydytojai nusprendė juos perkelti į sąlyginai sveikų žmonių kategoriją, kai gliukozės kiekis yra 70-130 mg/dl, ir pakeisti jų ligos gydymą.
Sunkumų kelia tai, kad šiuo metu neaišku, kuris iš kombučos sudėtyje esančių komponentų suteikia tokį teigiamą poveikį. Gėrime yra labai daug mielių ir bakterijų, taip pat kitų medžiagų, šio kokteilio tyrimai dar tik pradedami. Todėl arbatinį grybą galima rekomenduoti cukrinio diabeto profilaktikai, bet ne kaip gydomąją priemonę nuo jo – tai dar ateities tyrimų objektas.