Durhamo universiteto (Anglija) mokslininkai atliko eksperimentą, kurio tikslas – ištirti, kaip žmogaus vaisius reaguoja į skirtingo skonio motinos vartojamą maistą. Žinoma, kad kūdikio skonio receptoriai susiformuoja jau 14-ąją nėštumo savaitę, taip pat yra įrodymų, kad skonio molekulės prasiskverbia į amniono skystį. Tačiau įprasto nėštumo metu jo sudėtį griežtai kontroliuoja motinos organizmas, todėl mokslininkai uždavė klausimą – ar vaisius gali atpažinti maisto skonį?
Atliekant tyrimą naudota pažangi 4D skenavimo technologija ir ultragarsas, kad būtų galima sukurti labai detalius vaisiaus vaizdus. Eksperimente dalyvavo apie šimtas paskutinio nėštumo trimestro moterų. Ultragarso tyrimai truko po 25 minutes, kad būtų galima nustatyti kuo daugiau detalių apie vaisiaus elgesį ir atmesti klaidingas reakcijas.
Moterims buvo duodamos tabletės su kopūstų ir morkų milteliais. Pirmojo skonis buvo kartus, o antrasis – saldus, nors jame nebuvo cukraus. Dėl to skeneris užfiksavo aiškią vaisiaus reakciją – jo veidas raukšlėjosi arba šypsojosi, reaguodamas atitinkamai į kartų arba saldų skonį. Duomenys buvo tikrinami su kontroline grupe, kuri negavo jokių konkrečių kvapiųjų medžiagų.
Įdomiausias dalykas įvyks netolimoje ateityje – visi po eksperimento gimę kūdikiai bus specialiai prižiūrimi, kad, kai jie galės vartoti kietą maistą, mokslininkai galėtų ištirti jų reakciją į skirtingus skonius. Tai patvirtins arba paneigs hipotezę, kad skonio įpročiai, pavyzdžiui, įvairių maisto produktų pasirinkimas, gali susiformuoti nėštumo metu.