Po daugiau nei dešimtmetį trukusių tyrimų JAV žemės ūkio departamentas oficialiai pripažino violetinių pomidorų, sukurtų dirbtinai koreguojant genus, saugumą ir naudingumą. Tai dviejų britų mokslininkų Cathy Martin ir Jonathano Joneso, kurie dėl biurokratinių problemų buvo priversti perkelti savo tyrimus į JAV, darbas. Dabar pirmą kartą pasaulyje gautas leidimas komerciniam modifikuoto augalo genų panaudojimui.
Pagrindinė violetinių pomidorų savybė – dešimteriopai didesnė antocianinų koncentracija. Šios medžiagos lemia violetinę augalo spalvą ir yra veiksmingi antioksidantai. Jų nauda sveikatai tokia didelė, kad ją sunku apibūdinti. Štai vienas pavyzdys – mirtinu vėžiu sergantys graužikai gyveno 30 proc. ilgiau, kai į jų racioną buvo įtraukta daug GMO turinčių pomidorų.
Žmonėms antocianinai taip pat labai naudingi, tačiau problema ta, kad visuose žinomuose augaluose jų koncentracija yra maža. Taigi Martinas ir Džounsas išskyrė reikiamus genus iš liūtinio gluosnio augalo ir įterpė juos į pomidorų DNR. Antocianinų gamyba išaugo daug kartų, o pomidorų augalai įgavo būdingą violetinę spalvą. Metų metais atliktais tyrimais įrodyta, kad jie stiprina imunitetą ir padeda kovoti su lėtinėmis ligomis.
Deja, išduotas leidimas neleidžia naudingiems violetiniams pomidorams užplūsti pasaulio rinkų. Kol kas tyrimo autoriai gali parduoti tik sėklas, ir tai tik privatiems ūkininkams, kurie turi gauti daug daugiau leidimų, kad galėtų tiekti galutinius produktus vartotojams.