Bioinžinieriai išmoko 3D spausdintuvu atspausdinti tobulą wagyu jautieną

Bioinžinieriai išmoko 3d spausdintuvu atspausdinti tobulą wagyu jautieną

Iš Izraelio startuolio „MeaTech 3D” išaugusi bendrovė „Steakholder Foods” paskelbė, kad vėliau šiais metais bus surengta vieša sintetinės wagyu jautienos degustacija. Pranešama, kad jiems pavyko pagaminti omakase analogą, kuris visais atžvilgiais pranoksta originalą. Svarbiausia, kad sintetinė mėsa iš tiesų yra mėsa, o jos savybes galima keisti pagal bet kokius reikalavimus.

Technologijos esmė – sukurti „biologinį rašalą” – pusiau skystą medžiagą, kuria 3D spausdintuvą galima paruošti spausdinti norimą struktūrą. Biologinį rašalą sudaro raumenų ir riebalų ląstelių fragmentai, išauginti iš gyvūnų kamieninių ląstelių. Kitaip tariant, tai yra užbaigta jautiena, iš pradžių suskirstyta į sudedamąsias dalis, kad ją būtų lengviau naudoti 3D spausdinimui.

Bioinžinieriai išmoko 3d spausdintuvu atspausdinti tobulą wagyu jautieną

„Steakholder Foods” teigia, kad gali ne tik atkurti būdingą marmurinį wagyu raštą, bet ir padaryti mėsą dar geresnę. Pavyzdžiui, kad mėsa ir riebalai būtų tobulai paskirstyti kiekviename gabalėlyje. Arba norint pagerinti mėsos maistinę vertę, pagražinti ją, pritaikyti išvaizdą ir sukurti naują patiekalą. Užuot ieškojęs karvės skerdienos, kad rastų reikiamą gabalą, ateities virėjas 3D spausdintuvui pateiks programą ir iš karto gaus tai, ko nori.

Šios technologijos trūkumas yra tas, kad nėra informacijos apie tokios sintetinės mėsos kainą. Žinome tik tiek, kad „Steakholder Foods” planuoja ją pardavinėti ne mažesne kaina nei tikrąją wagyu jautieną, todėl apie veiksmingą konkurenciją negali būti nė kalbos. Kita vertus, sveikos mėsos auginimas laboratorijoje galėtų būti alternatyva gyvulininkystei besikeičiančio klimato sąlygomis.

Bioinžinieriai išmoko 3d spausdintuvu atspausdinti tobulą wagyu jautieną

Komentarai