Lankasterio universiteto ekologas Florianas Payenas apibendrino 200 tyrimų apie vaisių ir daržovių auginimą miesto aplinkoje rezultatus. Tyrimas, atliktas 2 000 vietų 53 šalyse, buvo skirtas naujiems veiksniams, susijusiems su maisto auginimu, nustatyti. Ir jie jų rado – nustatyta, kad bulvių, agurkų ir salotų derlius mieste buvo geresnis nei kaime.
Apskaičiuota, kad 15-20 proc. maisto šiandien pagaminama miestuose, tačiau šis skaičius keičiasi, nes pasaulį vis dažniau ištinka stichinės nelaimės. Lauke auginami augalai yra pernelyg pažeidžiami oro sąlygų, o auginti daržoves šiltnamiuose brangu dėl energijos sąnaudų. Payenas pripažįsta, kad aukso vidurio nerado, tačiau padarė keletą įdomių atradimų.
Pavyzdžiui, vandenį mėgstančios kultūros, tokios kaip pomidorai ir lapiniai žalumynai, duoda geresnį derlių, jei auginamos hidroponiniuose ūkiuose, o ne žemėje. Paaiškėjo, kad salotas, brokolius ir kopūstus patogiau ir pigiau auginti vertikaliose pakopinėse konstrukcijose. Šis metodas šiandien aktualiausias miestuose – vieno eksperimento metu taip buvo auginami net kviečiai.
Payenas padarė išvadą, kad dideli laukai nebėra apsirūpinimo maistu garantija. Turėdami galimybę gauti trąšų ir švaraus vandens, miestų gyventojai gali patys užsiauginti didžiąją dalį maisto. Tačiau tokių ūkių pelningumas vis dar neaiškus, ypač atsižvelgiant į tai, kaip brangu nuomotis patalpas miestuose.